reklama

Je každá biela tekutina mlieko?

Prinášam porovnanie obsahu výživných a ostatných látok v živočíšnych mliekach a v ich rastlinných náhradách. Jednoducho zistíte, čo lepšie vyhovuje Vášmu telu zohľadňujúc zdravotný stav, vek, kondíciu a vykonávané aktivity.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Určite aj Vy poznáte ľudí ktorí namiesto mlieka pijú rôzne rastlinné náhrady.

Keď sa ich spýtate prečo, tak väčšina z nich odpovie: „Lebo je to zdravé“.

Pre tých, ktorých zaujíma, ako to s mliekom a s jeho rastlinnými náhradami naozaj je, prinášam porovnanie obsahu výživných látok.

Obrázok blogu

Zdroj informácií : Nutrition Facts and Analysis; nutritiondata.self.com

Ľudské telo si predstavujem ako super zložitý stroj, ktorý na vykonávanie svojich funkcií potrebuje palivo. Palivom pre naše telo je potrava ktorú prijímame.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V závislosti od veku, kondície a druhu vykonávaných činností naše telo spaľuje rozdielne množstvo výživných látok.

Mali by sme sa snažiť každým prijímaním potravy dopĺňať chýbajúce zložky a množstvo. Nedostatok alebo nadbytok potrebných látok, ľudskému telu škodí (napr. šúpanie kože na prstoch u detí na jar, osteoporóza, zvýšený cholesterol, atď.)

Bielkoviny – sú základnou jednotkou pri stavbe, raste, obnove buniek, svalov, orgánov a tkanív. Sú nevyhnutné pre človeka. Kvalita bielkovín je určovaná hlavne obsahom tzv. esenciálnych aminokyselín. Najkvalitnejšie bielkoviny sú živočíšneho pôvodu (mäso, ryby, vajcia, mlieko...). 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zdrojom energie pre naše telo sú tuky a cukry.

Za „zdravé“ sa považujú tuky s obsahom nenasýtených mastných kyselín. Tie sa nachádzajú najmä v rastlinných olejoch, napr. olivový olej. Pre rast a fungovanie organizmu človek však potrebuje prijať aj významné množstvo tukov s obsahom nasýtených mastných kyselín (v grafe Nasýtené tuky) – rôzne zdroje udávajú až 2/3 z celkový tukov. Tie sa vo všeobecnosti považujú za „nezdravé“, pretože môžu spôsobovať zvyšovanie cholesterolu v krvi.

Z grafu je vidno že tuky s obsahom nasýtených mastných kyselín sa nachádzajú v živočíšnych mliekach. Super výnimkou je kokosové mlieko: v kokosovom mlieku sa nachádza najvyšší podiel nasýtených tukov. Sú však iného zloženia a nespôsobujú zvyšovanie cholesterolu v krvi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

S tukmi úzko súvisí aj problematika cholesterolu. Niektorí ľudia si nesprávne myslia, že zlý LDL cholesterol, ktorý sa usádza v cievach, sa dostáva do ich tela hlavne priamou konzumáciou. Pravda je však taká, že priamo z potravín sa cholesterol dostáva len v malom množstve (pozri graf 2). Zlý LDL cholesterol si však telo produkuje samo, a to najmä vtedy, keď prijímame prebytočné množstvo nasýtených tukov. Cholesterol totiž telo potrebuje na rozvážanie a trávenie tukov.

Na príklade jednej mojej známej môžem povedať, že cholesterol je veľmi nebezpečná vec. Môže skončiť až upchaním ciev. Ak už máte zvýšenú hladinu cholesterolu, uprednostnila by som konzumáciu odtučneného mlieka alebo rastlinných náhrad mlieka, ktoré cholesterol neobsahujú a samozrejme treba obmedziť príjem nasýtených tukov, s výnimkou kokosového.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Cukor v mlieku sa volá laktóza. U niektorých ľudí chýby laktáza (enzým na štiepenie laktózy) a to sa u nich prejavuje neznášanlivosťou mliečneho cukru (alergia). V tomto prípade sa odporúča konzumovať rastlinné náhrady mlieka alebo siahnuť po bezlaktózových mliekach.

Spomeniem jednu moju osobnú príhodu s laktózou. Moje telo si v poslednom čase žije svoj spokojný život. Pravidelne športujem a snažím sa konzumovať optimálne zloženú stravu. Pokúšam sa nájsť spôsob ako naštartovať telo k chudnutiu. Keď som si prvýkrát urobila porovnanie výživných látok , zistila som, že kravské mlieko obsahuje celkom veľa cukru. Ja už roky denne pijem okolo 6 dcl kravského mlieka. Takže cesta k môjmu chudnutiu by mohla viesť redukovaním cukru v mlieku. Kúpila som si preto mlieko bez laktózy. Keď nie niečo “BEZ”, tak som predpokladala že je to bez cukru. Omyl. Mlieko bez laktózy, obsahuje rovnaké množstvo cukru ako laktózové, iba forma je iná (cukry sú štiepené na jednoduchšie cukry).

Záver tohto môjho blogu je, že mlieka živočíšneho pôvodu sú skvelou kombináciou výživných a ostatných dôležitých látok, ako sú bielkoviny, tuky, cukry, vápnik a vitamíny. Ak máte problém s neznášanlivosťou laktózy, odporúča sa piť bezlaktózové mlieko alebo rastlinné náhrady.

Hlavnými príčinami obezity a rôznych chorôb ako napr. cukrovky je nadmerný príjem cukru a nie tukov, ako si možno veľa ľudí myslí. Ak máte sklony k nadváhe, treba byť opatrný aj s konzumáciou mlieka kvôli obsahu cukru (viď graf). Nezabúdajte, že stále platí rovnica Príjem = Výdaj.

Zaujímavá vec mi vychádza pri ryžovom mlieku. Z hľadiska zloženia je to z veľkej časti iba cukrová voda.

Ak trpíte zvýšeným cholesterolom, vtedy treba preferovať buď nízkotučné mlieka alebo rastlinné náhrady.

Pre mňa mlieko živočíšneho pôvodu predstavuje super potravinu s vyváženým zložením výživných a ostatných látok. Kravské mlieko pijem aj po športových aktivitách namiesto rôznych doplnkov výživy.

Želám Vám veľa zábavy pri spoznávaní Vášho tela. Nezabudnite : koľko dáš, toľko sa Ti vráti!

Obrázok blogu
Silvia Kacerikova

Silvia Kacerikova

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  1x

"She needed a hero, so that's what she became" - povedala moja dcéra o mne. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu